Зеленський підписав закон про створення в Україні Служби військових капеланів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про Службу військового капеланства.

Про це повідомили 17 грудня в Офісі глави держави.

«Це був великий запит від релігійної спільноти та наших військових», — сказав Зеленський після підписання документа.

Ухвалений документ визначає принципи Служби військових капеланів, чим вона займатиметься, структуру, чисельність і порядок підпорядкування. Також закон закріплює статус капеланів як військовослужбовців і визначає їхні обовʼязки та соцгарантії.

Капелани не отримують зброї та боєприпасів, не можуть бути залучені до чергувань, нарядів, проведення службових розслідувань, а відповідають у військах за задоволення духовно-релігійних потреб особового складу.

Також закон передбачає створення Міжконфесійних рад з військового капеланства як дорадчих органів при Міністерстві оборони та Міністерстві внутрішніх справ.

Капеланом може стати громадянин України з вищою богословською освітою, а також священнослужитель зареєстрованої церкви або релігійної організації з мандатом від церкви на капеланську діяльність.

  • У 2018 році в Міноборони заявили про дефіцит військових капеланів. Служба капеланів у Збройних силах тоді було недоукомплектована майже на 40%. Через рік у МВС заявили, що в Нацполіції, Державній прикордонній службі, Збройних силах та інших військових формуваннях зʼявляться свої капеланські служби.
  • У травні 2021 року Рада схвалила закон про створення Служби військових капеланів. 30 листопада нардепи остаточно ухвалили закон у другому читанні та загалом.