В Україні створять Службу військових капеланів як окрему структуру у військах. Рада ухвалила закон

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та загалом законопроєкт № 4626 про Службу військового капеланства (СВК), який створює відповідну службу як самостійний структурний підрозділ у складі формувань Збройних сил, Нацгвардії та Держприкордонслужби.

За проголосували 291 нардеп.

Ухвалений документ визначає принципи СВК, спектр її діяльності, структуру, чисельність та порядок підпорядкування. Він закріплює статус капеланів зі складу служби як військовослужбовців, а також визначає їхні обовʼязки.

Капелани за законом мають соцгарантії, як у військових. Вони не отримують зброї та боєприпасів, а також не можуть бути залучені до чергувань, нарядів, проведення службових розслідувань. Капелани у військах відповідають лише за задоволення духовно-релігійних потреб особового складу.

Закон передбачає створення Міжконфесійних рад з військового капеланства як дорадчих органів при Міністерстві оборони та Міністерстві внутрішніх справ. Також він запроваджує квоти конфесійного представництва (для священників від тієї чи іншої церкви) відповідно до потреб військових.

Капеланом може стати громадянин України з вищою богословською освітою, а також священнослужитель зареєстрованої церкви або релігійної організації з мандатом від церкви на капеланську діяльність.

  • У 2018 році в Міноборони заявили про дефіцит військових капеланів. Служба капеланів у Збройних силах тоді було недоукомплектована майже на 40%.
  • Через рік у МВС заявили, що у Нацполіції, Державній прикордонній службі, Збройних силах та інших військових формуваннях зʼявляться свої капеланські служби.
  • Вже у травні 2021 року Рада схвалила закон про створення Служби військових капеланів.