ВООЗ: Пандемія коронавірусу призвела до різкого збільшення смертності від малярії

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Пандемія коронавірусу призвела до різкого збільшення кількості випадків інфікування та смертності від малярії.

Про це йдеться у доповіді Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ) про малярію, опублікованій 6 грудня.

За даними ВООЗ, у 2020 році у всьому світі зареєстрували 241 мільйон випадків малярії — це на 14 мільйонів більше, ніж роком раніше. За оцінками, кількість померлих від цієї хвороби зросла на 69 тисяч — до 627 тисяч людей. Приблизно дві третини цих смертей (47 тисяч) повʼязані з перебоями у проведенні профілактики, діагностики та лікування малярії під час пандемії COVID-19.

Наразі більшість випадків малярії припадає на країни Африки на південь від пустелі Сахари. У 2020 році близько 95% усіх випадків малярії та 96% усіх випадків смерті від неї реєстрували саме в цих регіонах. Близько 80% смертей — діти віком до 5 років.

У ВООЗ наголосили, що коронавірус знищив прогрес у боротьбі з малярією, яка досягла стабільного рівня до того, як вибухнула пандемія.

  • Малярія — інфекційна хвороба, яка найбільше поширена у країнах із тропічним кліматом і перебігає із загальним нездужанням, нападами ознобу, підвищенням температури тіла. Якщо плануєте поїздку у країни з тропічним і субтропічним кліматом, де поширена малярія, необхідно пройти курс профілактичного лікування (хіміопрофілактики). Препарат визначає лікар з урахуванням ступеня поширеності малярії в кожній конкретній місцевості.
  • У жовтні ВООЗ схвалила першу вакцину проти малярії для дітей — RTS, S/AS01 (вона ж Mosquirix) від британської фармкомпанії GlaxoSmithKline.
  • Раніше фахівці з Великої Британії і Кенії виявили мікроорганізм, який перешкоджає зараженню малярією.