Австрійський канцлер Шалленберг оголосив, що збирається у відставку. На своїй посаді він лише півтора місяця

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Канцлер Австрії Александер Шалленберг має намір піти у відставку лише через сім тижнів після отримання посади.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Про намір піти у відставку Шалленберг повідомив за кілька годин після того, як колишній канцлер Себастьян Курц оголосив про вихід з політики — він залишає посаду голови правлячої Австрійської народної партії (ÖVP) і складає мандат депутата.

Шалленберг заявив, що звільнить своє крісло, щойно стане відомим новий голова партії ÖVP.

«Я дотримуюсь твердої думки, що обидві посади — голови уряду та федерального голови партії, яка набрала в Австрії найбільшу кількість голосів, мають бути швидко воззʼєднані в одних руках», — сказав канцлер, уточнивши, що не збирається очолити правлячу партію.

Австрійські ЗМІ називають можливим майбутнім канцлером та головою ÖVP міністра внутрішніх справ Карла Нехаммера.

  • 6 жовтня у Відні прокуратура провела обшуки в офісі Себастьяна Курца, а також у штаб-квартирі його Австрійської народної партії. Правоохоронці розслідують справу за звинуваченнями у зловживанні довірою, хабарництві та корупції. В основі звинувачень — дослідження, опубліковані в ЗМІ за рахунок Мінфіну. Вони нібито містять неправдиві дані та мали на меті просувати політику уряду. Під підозрою Курц і його найближче оточення.
  • 8 жовтня в парламенті вимагали відставки Курца і погрожували йому вотумом недовіри. Наступного дня Курц сам пішов у відставку. Новим канцлером Австрії став Александер Шалленберг.
  • 18 листопада з Курца зняли імунітет, а вже 2 грудня він оголосив про свою відставку з усіх політичних постів.