Зеленський зареєстрував у Раді низку законопроєктів про множинне громадянство. Ось що він пропонує

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді ряд законопроєктів про множинне громадянство, які він анонсував під час щорічного звернення до парламенту 1 грудня.

Про це Офіс президента повідомив 2 грудня.

По-перше, законопроєкт № 6368 має визначити ставлення держави до українських громадян, які мають громадянство інших держав (документ уточнить повноваження державних органів).

Другий законопроєкт стосується нацбезпеки — № 6369. У ньому ідеться про систему декларування наявності громадянства інших держав та про перевірки на достовірність даних у цій декларації. Із цим повʼязаний ще один законопроєкт № 6372: про адміністративну відповідальність за несвоєчасне подання або взагалі неподання декларації про наявність іншого громадянства. За навмисні спроби приховати факт подвійного громадянства передбачена кримінальна відповідальність.

Також Зеленський пропонує запровадити обмеження для суддів (№ 6371) та митників (№ 6370): якщо є ще одне громадянство, то не можна обіймати посаду в органах судової влади та митної служби.