Американський радник Зеленського: Діаспора хоче легалізувати подвійне громадянство, президенту передали відповідний законопроєкт

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Українська діаспора підготувала законопроєкт про легалізацію подвійного громадянства для іноземців українського походження.

Про це заявив позаштатний радник президента Володимира Зеленського Ендрю Мак в інтерв’ю «Бабелю».

«Український конгрес у моїй присутності дав копію такого законопроєкту президенту, це було до початку пандемії. Для людей, які народилися в Америці, Канаді, Австралії і хочуть перевезти свої родини в Київ, має бути спеціальний статус — щоб вони могли швидко отримати українське громадянство і не втратити громадянство країни, де народилися», — розповів він.

За словами Мака, зараз цим займається Міністерство закордонних справ.

Також позаштатний радник Зеленського зазначив, що, окрім легалізації подвійного громадянства, діаспора чекає на реформи, які б запустили в Україні стале економічне зростання — «передусім, судову реформу і боротьбу з корупцією».

Хто такий Ендрю Мак

Ендрю Мак народився в Нью-Йорку, отримав свідоцтво адвоката у 2000 році. Він спеціалізується на супроводі міжнародних угод за участю США, України та країн СНД, є експертом з корпоративного та антимонопольного права, ринків капіталу і державного регулювання. У нього є українське свідоцтво адвоката. Мак — член Американської асоціації адвокатських утворень і Українсько-американської асоціації юристів. У 2010 році він потрапив до списку найвпливовіших іноземців в Україні. У 2018 році працював в адвокатському обʼєднанні «Юридична фірма Asters» у Києві, створеному в 1995 році.

5 листопада 2019 року Володимир Зеленський призначив Ендрю Мака своїм позаштатним радником. 14 листопада він зареєструвався на сайті Мінʼюсту США як іноземний агент і представив основні напрями діяльності в Україні.

В інтервʼю «Бабелю» вже колишній радник Зеленського Ігор Новіков розповідав, що візит в Україну актора Тома Круза організував саме Ендрю Мак.