Журналіст Денис Бігус заявив, що матеріал Bihus.Info про злитки золота і картини Іллі Киви не відповідає дійсності — вони помилились

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Головний редактор Bihus.Info Денис Бігус повідомив, що їхній матеріал про результати обшуку у народного депутата «Опозиційної платформи — За життя» Іллі Киви не відповідає дійсності.

Відповідне відеозвернення Бігус опублікував 2 грудня (матеріал вийшов 1 грудня).

«Це вперше за 8 років існування проєкту лажа такого масштабу. [...] Моя лажа. Хочу вибачитись перед нашою аудиторією та іншими ЗМІ. [...] Уперше ми робимо відзивну кампанію: написаний нами матеріал не відповідає дійсності. Після того як ми зробили аналіз будинку Киви, який знайшли завдяки стримам Рабіновича, одне із джерел у правоохоронних органах написало, що є фото з обшуку. У результаті в цьому наборі були фото з іншої справи», — заявив Бігус.

У розслідуванні йшлося, що під час обшуків у помешканні Киви знайшли майже десять злитків золота на загальну суму в понад мільйон гривень, готівкою понад 1,1 мільйона гривень, $500 тисяч і ще понад 300 тисяч гривень в автомобілі.

Також йшлося про картину, на якій нардеп був зображений в образі італійського диктатора та ідеолога фашизму Беніто Муссоліні. Кива пізніше підтвердив її наявність і пояснив, чому не задекларував: це не оригінал від першої заступниці головреда проросійського видання «Страна.ua» Світлани Крюкової, а репродукція.

  • У липні 2020 року журналісти-розслідувачі повідомили, у Киви є незадекларована квартира на вулиці Лютеранській у центрі Києва. Сам нардеп у декларації вказав, що живе в однокімнатній квартирі на Харківському масиві, проте сусіди запевняють, що ніколи його там не бачили. За словами Киви, він отримав 1,2 мільйона гривень за рік, здаючи в оренду жомову яму в Полтавській області.
  • Також журналісти Bihus.Info виявили у Киви незадекларований триповерховий будинок у Козині біля Києва. Під час обшуку нардеп запевняв, що це «будинок, в якому проживає його дворічна дитина».