У «Дія» зʼявляться нові послуги — призначення та перерахунок пенсій, а також субсидія

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Оформити пенсію та її перерахунок можна буде на порталі «Дія».

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Для оформлення виплат пенсіонерам більше не доведеться ходити до держорганів.

«Тепер вони зможуть це зробити, не виходячи з дому, на порталі «Дія». Потрібно заповнити анкету, завантажити необхідні документи та надіслати заявку — і все. В умовах пандемії ці інновації допоможуть старшим людям запобігти зайвим ризикам захворіти у чергах, а відтак збережуть здоров’я чи навіть життя», — заявив Федоров.

За словами міністра, у новій послузі весь процес максимально автоматизований так, щоб скоротити кількість документів, полів для заповнення та час очікування.

Пізніше Міністерство цифрової трансформації повідомило, що на порталі зʼявиться ще кілька онлайн-послуг — заява на субсидії, довідка про трудовий стаж, довідка про страховий стаж, довідка про доходи пенсіонера та витяг з реєстру застрахованих осіб.

«Щоб отримати одну із цих послуг, треба лише заповнити заяву онлайн — у зручному для вас місці та в будь-який час. Далі заява автоматично надійде до відповідних органів», — зазначили у відомстві.

  • З 1 грудня Міністерство цифрової трансформації запускає бета-тестування зміни прописки онлайн у «Дії». Записатись можуть майже всі громадяни, окрім мешканців деяких міст.
  • Раніше Верховна Рада проголосувала у другому читанні за законопроєкт № 5463, який дозволить українцям змінювати місце проживання (реєстрації) в онлайн-режимі. Цим законом скасовується штамп у паспорті та паперовий витяг з ID-картки про прописку. Українці зможуть змінювати місце проживання на порталі «Дія» (розділ «Реєстрація місця проживання»), заповнивши відповідну заяву та підписавши її за допомогою електронного підпису.