В Австрії зупинили розслідування COVID-спалаху на гірськолижному курорті Ішгль. Провину закидали владі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Австрійська прокуратура припинила розслідувати спалах коронавірусу на австрійському гірськолижному курорті Ішгль, який стався на початку 2020 року. Прокуратура Інсбрука не знайшла доказів вини влади і не висуватиме звинувачень проти пʼяти підозрюваних.

Про це пише Deutsche Welle.

У прокуратурі заявили, що не знайшли доказів недбалості чиновників, яка могла б призвести до поширення коронавірусу.

Прокуратуру розкритикувала Австрійська асоціація захисту прав споживачів (VSV), яка підтримує позивачів у цій справі, заявивши, що та намагається «замʼяти скандальний провал влади». Раніше у VSV заявили, що проти влади Австрії може бути подано до 3 тисяч позовів.

  • У лютому-березні 2020 року курорт Ішгль став осередком поширення коронавірусу. Місцеву владу звинуватили у недбалості, оскільки курорт закрили через два тижні після першого повідомлення про зараження туристів. Подібна ситуація була і на курорті Санкт-Антон.
  • Вже наприкінці березня 2020 року проти уряду Австрії було подано кілька судових позовів із вимогою виплатити компенсації — VSV вимагала €100 тисяч.
  • За даними Der Spiegel, на курорті Ішгль було інфіковано понад 11 тисяч людей, з яких близько 30 померли.
  • У жовтні незалежна комісія з розслідування спалаху коронавірусу на двох курортах представила звіт. Згідно з ним, місцева влада ухвалила низку помилкових рішень, які призвели до зараження тисяч туристів із 45 країн і поширенню COVID-19 у Європі та США.