В Австрії закінчили розслідування спалаху коронавірусу на гірськолижних курортах. Помилки влади прискорили зараження

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Незалежна комісія з розслідування спалаху коронавірусу на двох австрійських гірськолижних курортах — Ішгль і Санкт-Антон (зона Арльберг, земля Тіроль) — представила звіт. Згідно з ним, місцева влада ухвалила низку помилкових рішень, які призвели до зараження близько 6 тисяч туристів із 45 країн і поширенню COVID-19 у Європі та США.

Про це пишуть BBC і The Local.

Комісія вважає, що влада землі Тіроль і мери міст повинні були закрити на карантин курорти (зокрема й бари) ще 8 березня і тверезо оцінити загрозу. Туристів потрібно було відправляти додому одразу — після перших повідомлень про зараження.

Замість цього, коли вже 5 березня були перші заражені, катання на лижах і вечірки тривали до 13 березня, поки курорти не закрили. Розслідування каже, що про симптоми інфекції ще 3 березня повідомила група лижників з Ісландії. Уже 5 березня влада знала про ймовірність спалаху. В Ішглі 7 березня захворів бармен, але туристам про це не повідомили. У підсумку гості курорту 13 березня були змушені евакуюватися протягом кількох годин, розносячи коронавірус світом.

Влада запевняє, що ухвалювала рішення на основі того, що було відомо про коронавірус на той час. Комісія ж заявляє, що у чиновників були всі можливості запобігти спалаху.

  • Уже в кінці березня проти уряду Австрії було подано кілька судових позовів. Група із захисту прав споживачів подала чотири цивільні позови. Асоціація захисту прав споживачів зажадала відшкодування збитків у розмірі до €100 тисяч. Голова асоціації Пітер Колба заявив, що принаймні 32 туристи померли після відвідування вказаних курортів.