У Судані військові відпустили експрем’єра та відновлять його на посаді. Вони досягли угоди після держперевороту

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Судані військові та цивільні досягли угоди після державного перевороту. Військові відпустять всіх політв’язнів та колишнього прем’єра Абдаллу Хамдока і відновлять його на посаді.

Про це пише AFP.

Суданський генерал Абдель Фаттах аль-Бурхан погодився на політичну угоду і Абдалла Хамдок знову стане прем’єр-міністром країни.

«Між генералом Бурханом, Абдаллою Хамдоком, політичними силами та організаціями громадянського суспільства було досягнуто політичної угоди про повернення Хамдока на свою посаду та звільнення політичних вʼязнів», — сказав AFP старший суданський посередник Фадлаллах Бірма.

Окрім цих умов, також сторони домовилися про відновлення конституційного, правового та політичного консенсусу для врегулювання перехідного періоду в країні.

Повернення на посаду Хамдока було однією з ключових вимог міжнародної спільноти для відновлення допомоги Судану.

  • Аль-Бурхан 25 жовтня запровадив надзвичайний стан по всій країні, розпустив перехідний уряд та незалежний військово-цивільний орган із поділу влади, покликаний вести країну до виборів.
  • Після держперевороту багато суданців вийшли на вулиці з акціями протесту. Під час силового придушення демонстрацій постраждали понад 157 людей, з яких 17 убито. Через це до протестів приєдналися працівники державної нафтової компанії та лікарі.