Зеленський ветував закон про фінансову звітність партій

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент України Володимир Зеленський наклав вето на закон № 5253-1 про звітність щодо фінансування політичних партій. Голова держави повернув закон зі своїми пропозиціями на доопрацювання.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Раніше Національне агентство із запобігання корупції та низка громадських організацій закликали президента ветувати закон, оскільки в ньому закладено положення, які можуть дозволити партіям приховувати свої справжні витрати.

Як повідомляє рух «ЧЕСНО», пропозиції Зеленського враховують усі три пункти звернення від громадськості, виключають пункт про додаткове фінансування партій, а також пропонують повернути право партіям та фракціям вирішувати самим, взяти чи відмовитися від держфінансування.

«Це означає, що у разі оперативної реакції парламентарів до 28 лютого 2022 року політичні партії будуть зобовʼязані подати до НАЗК всі фінансові звіти, які не подавали ще з березня 2020 року, тобто майже за два роки. Надалі звітування повернеться у звичне річище — і наступні звіти політсили подаватимуть щоквартально», — зазначили у русі, додавши, що якщо депутати проголосують за пропозиції президента, то з тексту документа виключать корупціогенні норми.

  • В кінці березня 2020 року Верховна Рада дозволила партіям не подавати фінансові звіти до завершення «заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби». На початку 2021 року профільний комітет Ради схвалив законопроєкт № 4611, який допоміг би відновити обовʼязкові звітності, але на голосування його так і не винесли.
  • У березні в Раду внесли законопроєкт № 5253, який фактично знищує контроль за тим, як партії витрачають державні кошти. Його розкритикували більшість громадських організацій. У червні комітет Ради його відхилив, а парламент ухвалив 2 листопада.