Нардепи хочуть позбавити НАЗК права виявляти фіктивні витрати партій. Серед авторів законопроєкту — керівники всіх фракцій

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким хочуть позбавити Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) права виявляти фіктивні витрати партій. У разі ухвалення відомство не зможе зупиняти держфінансування політсил через порушення в партійних звітах.

Про це повідомили у пресслужбі НАЗК.

Законопроєкт № 5253 подали 14 нардепів, серед них — представники керівництва всіх фракцій парламенту. Зокрема, лідери «Слуги народу» Давид Арахамія і Олександр Корнієнко, глава «Голосу» Кіра Рудик, співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко, заступник глави фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв і співголова «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко.

У проєкті пропонують заборонити НАЗК виявляти фіктивні фінансові операції та надані за заниженими або завищеними цінами послуги.

НАЗК пов’язує цей намір депутатів зі своєю результативною роботою щодо контролю того, як партії витрачають держфінансування. У відомстві нагадують, що з 2020 року виявили грубі порушення у фінансових звітах «Батьківщини», «Голосу» та «Слуги народу», через що призупинили їх фінансування.

«Після рішення Конституційного суду щодо е-декларування, ми сприймаємо цей законопроєкт як наступну найбільшу загрозу для результативної роботи НАЗК. За останній рік НАЗК показало, що ми відповідально стежимо за тим, як партії витрачають держкошти. На жаль, у відповідь ми отримуємо ще одну спробу «вбити» одну з ключових функцій НАЗК», — заявив відомства НАЗК Олександр Новіков.