«Схеми»: Партія «Слуга народу» найняла американських лобістів за $50 тисяч на місяць. Вони мають налагодити взаємини з ЄС і США

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Схеми»: Партія «Слуга народу» найняла американських лобістів за $50 тисяч на місяць. Вони мають налагодити взаємини з ЄС і США

Глава партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

Facebook / Слуга Народу

Громадська організація «Центр трансатлантичної взаємодії та діалогу», засновниками якої є помічники народних депутатів з фракції «Слуга народу», у лютому підписала контракт з американською компанією Finsbury Glover Hering. Її лобісти мають надавати «стратегічне консультування та підтримку» цій ГО та партії «Слуга народу». Мета — «налагодити відносини України зі Сполученими Штатами та країнами ЄС».

Про це йдеться в розслідуванні «Схем». Відповідні документи опубліковані на сайті Міністерства юстиції США.

У договорі вказано, що послуги компанії «можуть включати лобіювання, просування, підготовку та розповсюдження інформаційних матеріалів». Вартість послуг, згідно з контрактом, становить $50 тисяч на місяць, а сама угода діятиме до кінця року — і в разі її повного виконання сумарно становиме $550 тисяч (понад 15 мільйонів гривень). Також громадська організація бере на себе всі позапланові витрати, пов’язані з транспортом, харчуванням, проживанням, організацією конференц-зв’язку тощо.

ГО «Центр трансатлантичної взаємодії та діалогу» створили за місяць до підписання контракту з американськими лобістами — наприкінці грудня 2020 року. Громадська організація фінансується «українськими приватними особами та комерційними структурами». Її засновники — Павло Великоречанін і Станіслав Костюченко, це помічники народних депутатів від «Слуги народу» Олександра Ткаченка й Івана Шинкаренка.

Організація зареєстрована в Києві, на вулиці Круглоуніверситетській, 7. Ще однією адресою вказаний конгресно-виставковий центр «Парковий» у Києві, який є офісом партії «Слуга народу».

Журналісти звернулися до народних депутатів Ткаченка та Шинкаренка з проханням уточнити, хто саме профінансував залучення американських лобістів для партії «Слуга народу» через ГО їхніх помічників. Шинкаренко повідомив, що йому невідомо, чим займається громадська організація, і пообіцяв журналістам з’ясувати інформацію про її діяльність та фінансування. Ткаченко на прохання про коментар не відреагував.

Самі помічники депутатів і засновники ГО «Центр трансатлантичної взаємодії та діалогу», Великоречанін і Костюченко на запитання журналістів поки не відповіли.

Аналітик громадського руху «Чесно» Ігор Фещенко розповів, що оплатити послуги лобістів офіційно можна у два способи. Перший — партія з власного рахунку платить за конкретні послуги та декларує, скільки заплатила, коли, кому тощо. Другий спосіб — за такі послуги може заплатити стороння фізична чи юридична особа. У такому випадку партія так само має декларувати ці витрати, оскільки закон трактує це як спонсорський внесок у вигляді товарів, робіт і послуг. Дізнатися про те, чи сплачувала СН громадській організації «Центр трансатлантичної взаємодії та діалогу» кошти за послуги лобістів, можна було б зі звіту партії за четвертий квартал 2020 року — саме тоді створили ГО, але на сайті НАЗК його досі немає.