Громадські організації просять не ухвалювати законопроєкт, який знищить контроль над партійними витратами

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Громадські організації просять не ухвалювати законопроєкт, який знищить контроль над партійними витратами

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Громадські організації закликають Раду відкликати законопроєкт, яким пропонують змінити закон «Про політичні партії в Україні» щодо державного фінансування — це фактично знищує контроль за тим, як партії витрачають державні кошти.

Про це розповідає громадський рух «ЧЕСНО». Заяву підтримали 11 громадських антикорупційних організацій.

Законопроєкт № 5253 подали 14 нардепів, серед них — представники керівництва всіх фракцій парламенту. Зокрема, лідери «Слуги народу» Давид Арахамія і Олександр Корнієнко, глава «Голосу» Кіра Рудик, співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко, заступник глави фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв і співголова «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко.

Громадськість закликає Раду та усі фракції відкликати цей законопроєкт і якнайшвидше підтримати законопроєкт № 4611, який відновлює обов’язок партій подавати фінзвіти.

Нагадаємо, що нардепи хочуть встановити, що НАЗК не уповноважене надавати правову оцінку якості послуг, що надали партіям, їх доцільності, а також відповідність ринкової вартості цих послуг. Окрім цього, у НАЗК хочуть забрати повноваження встановлювати фіктивність угод партії.

«Це означає, що Нацагентство не зможе виявляти, що партія отримала послугу за істотно завищеною чи заниженою вартістю, а також не зможе перевіряти, чи взагалі були ці операції», — заявили у «ЧЕСНО».

Зазначається, що відтак зʼявляться «сприятливі умови» для того, аби партії безконтрольно витрачали мільярди бюджетних гривень. В організації наголошують, що цей законопроєкт — це чергова спроба послабити контроль за фінансами партій. Нагадаємо, що рік тому депутати на період карантину дозволили партіям не подавати свою фінансову звітність.

У «ЧЕСНО» припускають, що цей законопроєкт — це реакція партій на те, що НАЗК нещодавно припинило (і вже відновило) фінансування трьох партій («Голос», «Слуга народу», «Батьківщина») через звіти із недостовірними відомостями.

  • «Слузі народу» припинили фінансування за, зокрема, підробку документів, «Голосу» — через претензії до оформлення угод та актів виконаних робіт підрядників, «Батьківщині» — також через порушення у звітах.