Комітет Ради підтримав амністію для українців, які купили COVID-сертифікат

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Комітет Ради підтримав амністію для українців, які купили COVID-сертифікат

МВС

Профільний комітет Ради підтримав амністію для українців, які купили підроблений COVID-сертифікат та повідомили про це правоохоронцям.

Про це написала член комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова.

«Тепер особа, яка використала підроблені документи, що підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона добровільно заявила про ці факти органу», — пояснила нардеп.

Для цього потрібно:

  • прийти в райвідділ поліції та подати заяву про те, що ви використовуєте підроблений COVID-сертифікат;
  • дати покази — де ви його взяли, у кого придбали;
  • справа закривається, а ви йдете робити щеплення.

«Сподіваюся, завтра Верховна Рада підтримає законопроєкт про посилення відповідальності за підробку сертифікатів, і в нас так само, як у Європі, зможуть штрафувати до 170 тисяч гривень або саджатимуть на три роки за таке порушення», — зазначила Устінова.

Ось що пропонує законопроєкт:

  • Штраф у розмірі 17—34 тисячі гривень або обмеження волі на строк до двох років за використання підробленого ковід-сертифікату;
  • Медикам, які внесли в медичну документацію неправдиві дані про вакцинацію, — штраф у розмірі 34—68 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади від одного до трьох років;
  • Виготовлення підробних ковід-сертифікатів для продажу та власне їх продаж — штраф у розмірі 85—170 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до трьох років.

Міністерство цифрової політики нещодавно прибрало кнопку «видалити» з переліку можливих дій, які можна виконати з електронним COVID-сертифікатом. Тепер щоб оновити «жовтий» сертифікат на «зелений» після повної вакцинації необхідно надіслати новий запит на отримання оновлень, тобто видаляти нічого не потрібно.

Із 24 вересня на порталі «Дія» з’явилася можливість згенерувати та роздрукувати сертифікат про вакцинацію від коронавірусу. Також у «Дії» незабаром зʼявиться документ про негативний ПЛР-тест і вже є дитячий ковід-сертифікат. Крім цього, Мінцифри спростило отримання сертифікату про вакцинацію — не треба більше крутити головою.