Міністр внутрішніх справ позбавив народного депутата Іллю Киву права на нагородну зброю через «негідну поведінку»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський 16 листопада підписав наказ, яким позбавив народного депутата від «Опозиційної платформи — За життя» Іллю Киву права на нагородну зброю, яку йому видали у 2015 році. Підстава — «його негідна поведінка та дії, які дискредитують сам факт його нагородження від імені української держави».

Речник МВС Артем Шевченко у коментарі «Бабелю» уточнив, що Киву позбавили й права на нагородну зброю, яку йому видали у 2016 році (всього у депутата два види нагородної зброї). Пізніше радниця міністра з питань комунікацій Леся Червінська також підтвердила «Бабелю», що позбавили права на усю нагородну зброю.

20 травня 2015 року тодішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков нагородив Киву пістолетом «Форт-17» калібру 9 мм — «за особливі заслуги в захисті конституційних прав і свобод людини і громадянина, зразкове виконання службового та громадянського обовʼязку, виявлені при цьому честь і доблесть».

12 лютого 2016 року Аваков за такі ж заслуги видав Киві нагородний пістолет АПС калібру 9 мм.

Монастирський заявив, що позбавить права на нагородну зброю й інших людей, якщо вони будуть порушувати закон, використовувати зброю для провокацій чи розбурхувати у країні ненависть. За словами міністра, до кінця року у країні запрацює реєстр зброї: процес оформлення мисливської та спортивної зброї спростять, а контроль за зберіганням та навчанням «суттєво посилять».