Україна посилить кордон ракетним комплексом «Нептун»

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Міністр оборони України Олексій Резніков під час візиту до Бердянська Запорізької області заявив, що найближчим часом на бойове чергування заступить протикорабельний ракетний комплекс «Нептун» для захисту південного кордону України.

Про це інформує пресслужба Міноборони.

«Вкрай актуальним я вважаю, що сьогодні на озброєнні ВМС України перебуває протикорабельний комплекс «Нептун». Від себе особисто зроблю все від мене залежне, щоб у найближчій перспективі цей комплекс заступив на бойове чергування для захисту південних рубежів», — сказав Резніков.

За його словами, Військово-морські сили активно посилюються за допомогою західних союзників, зокрема США — наразі два катери типу Island морським шляхом прямують зі США до України.

Також Резніков нагадав, що нещодавно з Туреччини на озброєння ВМС надійшов перший безпілотний комплекс Bayraktar, а на турецькій верфі розпочалось будівництво корпусу головного корвету типу ADA для потреб українського флоту.

З огляду на ситуацію, в якій перебуває Україна, Резніков готує доручення, щоб прискорити будівництво бази Військово-морських сил ЗСУ «Схід» у Бердянську.

  • Комплекс ЖК-360МЦ «Нептун» з протикорабельною ракетою Р-360 призначений для знищення бойових крейсерів, есмінців, фрегатів, корветів, десантних, танкодесантних і транспортних кораблів. Комплекс працює у будь-яких метеорологічних умовах і оснащений крилатими ракетами з дальністю ураження до 300 кілометрів. Самонавідна Р-360 здатна захоплювати ціль на відстані до 50 кілометрів, при цьому вона непомітна для радарів.
  • На озброєння ЗСУ український «Нептун» прийняли в серпні 2020 року. ВМС України сформують три дивізіони з цими комплексами.
  • 30 грудня Міністерство оборони та Київське конструкторське бюро «Луч» підписали контракт на поставку у війська комплексів «Нептун» у 2021 році.