У РНБО відповіли на звинувачення Авакова. Той казав, що папки із прізвищами для санкцій видавали за кілька хвилин до засідань

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов відповів колишньому міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, який заявляв, що папку зі списками компаній чи людей, щодо яких мають запровадити санкції, видавали за кілька хвилин до початку засідання.

Свою позицію Данілов озвучив під час брифінгу після засідання РНБО, яке відбулось у середу, 10 листопада.

«Дійсно, ряд питань, які розглядають таємно, видаються безпосередньо перед засіданням РНБО під підпис. Після засідання документи, які мають гриф «таємно», здаються кожним членом Ради нацбезпеки. Ми не можемо видавати заздалегідь, тільки безпосередньо перед засіданням. Кожен член Ради нацбезпеки може з ними ознайомитись, ставити запитання. Голосування з кожного питання є персональним, лист [із результатами] голосування зберігається у секретаріаті РНБО. Якщо людина не згодна з тим чи іншим, вона може проголосувати проти. Голосування є таємним, однак інколи члени РНБО самі оголошують, як вони голосували», — пояснив Данілов.

Зазначимо, що 4 листопада 2021 року колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков дав інтервʼю програмі «Народ проти» з Наташею Влащенко на телеканалі «Україна 24». Там він заявив, що перед кожним засіданням РНБО, за кілька хвилин до початку, йому давали папку зі списками компаній чи людей, а коли він запитував, на підставі чого ухвалено рішення, отримував пропозицію подивитися оперативну довідку.