Білорусь спростувала інформацію про зупинку поставок електроенергії в Україну

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Білорусь не припинятиме постачати електроенергію в Україну в рамках підписаного на листопад контракту. Експорт здійснюється відповідно до зазначених у контракті зобовʼязань.

Про це повідомило білоруське ДП «Беленерго».

Вони пояснили, що лист гендиректора білоруського державного обʼєднання «Беленерго» Павла Дрозда, що потрапив до ЗМІ, був адресований конкретним компаніям, постачати електроенергію яким не планували. У цьому листі йшлося про зміну умов співпраці.

Нагадаємо, 8 листопада у ЗМІ зʼявилася інформація про те, що Білорусь нібито відмовилася продавати електроенергію Україні, у звʼязку з чим поставки в листопаді припиняться.

  • До 1 листопада діяла заборона на імпорт електроенергії з РФ і Білорусі, яка набула чинності у травні. 2 листопада в Україну з Білорусі почалося аварійне постачання електроенергії через дефіцит потужностей в енергетичній системі. Постачання було короткостроковим.
  • Енергосистема України синхронізована з енергосистемами Росії, Молдови та Білорусі, але фактично отримати аварійну допомогу Україна може лише від Білорусі — з РФ країна не має договору, а енергосистема Молдови надто мала для балансування української.