Білорусь відмовилася постачати в Україну електроенергію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Білорусь все-таки відмовилася постачати електроенергію в Україну.

Копію повідомлення авторства гендиректора білоруського державного обʼєднання «Беленерго» Павла Дрозда опублікували член колегії Держінспекції ядерного регулювання України Ольга Кошарна та «Цензор.НЕТ».

«ДВО «Беленерго» повідомляє, що з листопада 2021 року постачання електричної енергії до ОЕС України [обʼєднана енергетична система України] на підставі раніше укладених рамкових контрактів не здійснюватиметься. Укладання нових рамкових контрактів також не планується», — йдеться у повідомленні Дрозда.

Цього листа отримали компанії-учасники ринку електричної енергії. Причини рішення «Беленерго» не вказані, але Кошарна зазначила, що це «очікувано».

Ймовірно, постачання припиниться вже 9 листопада.

  • До 1 листопада діяла заборона на імпорт електроенергії з РФ і Білорусі, яка набула чинності у травні. 2 листопада в Україну з Білорусі почалося аварійне постачання електроенергії через дефіцит потужності в енергетичній системі. Постачання було короткостроковим.
  • Енергосистема України синхронізована з енергосистемами Росії, Молдови та Білорусі, але фактично отримати аварійну допомогу Україна може лише від Білорусі — з РФ країна не має договору, а енергосистема Молдови надто мала для балансування української.