У травні 2022 року РНБО визначить перших олігархів — Зеленський підписав відповідний закон

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Закон про олігархів, який 5 листопада підписав президент України Володимир Зеленський, набуде чинності через півроку, а вже наприкінці травня 2022 року Рада національної безпеки та оборони України визначить перших «номінантів» на звання олігарха.

Про це повідомив глава Мінʼюсту Денис Малюська.

«Введення в дію закону про олігархів припадає на період між травневими святами, а перші «номінаційні» засідання РНБО будуть можливі (з дотриманням усіх процедурних обмежень) вже з двадцятих чисел травня», — зазначив міністр.

Він також наголосив, що з метою імплементації закону про олігархів Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення найближчим часом затвердить «Порядок проведення перевірки ділової репутації покупця (потенційного покупця) засобу масової інформації».

Крім того, РНБО затвердить «Положення про реєстр олігархів та порядок його формування та ведення», а також розробить такий реєстр.

Рішення про визнання олігархом приймає Рада національної безпеки і оборони на підставі подання:

  • Кабінету міністрів;
  • члена РНБО;
  • Національного банку України;
  • Служби безпеки України;
  • Антимонопольного комітету України.

Також РНБО за десять робочих днів до дня проведення засідання, де мають на меті визнати особу олігархом, повинна повідомити їй про це. В повідомленні мають бути викладені ознаки, за якими особу можуть визнати олігархом. Після цього така інформація публікується на сайті РНБО.

  • 23 вересня 2021 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про деолігархізацію. Документ встановлює низку правил для тих, хто потрапить у реєстр олігархів: вони не зможуть фінансувати партії, брати участь у приватизації та будуть зобов’язані подавати електронну декларацію. Усі чиновники повинні будуть обов’язково подавати декларацію про контакти, якщо вони матимуть спілкування з олігархом. У разі неподання такої декларації їм загрожує звільнення.
  • Рада національної безпеки і оборони вже запустила систему моніторингу олігархів.