МОЗ змінив дорожню карту щодо щеплення від коронавірусу — прибрав згадку про добровільну вакцинацію

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністерство охорони здоров’я змінило дорожню карту щодо щеплення населення від коронавірусу. Зокрема, звідти прибрали пункт про добровільну вакцинацію.

Про це йдеться в наказі міністра за 27 жовтня.

Згідно з документом, із дорожньої карти повністю прибрали абзац про те, що «вакцинація від коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні буде добровільною для всіх груп населення та професій».

Також МОЗ змінив ще один пункт. У початковому варіанті було вказано, що «наразі невідомо, чи зменшує вакцинація ризики передачі інфекції між тими, хто отримав вакцину, і тими, хто її не отримав».

Замість цього в документі буде зазначено, що ефективність вакцинації визначається, насамперед, у запобіганні госпіталізації через коронавірус, запобіганні тяжких випадків і смерті у хворих.

  • Міністерство охорони здоровʼя наказом від 13 жовтня дозволило вакцинувати від коронавірусу дітей від 12 років. У Національній технічній групі експертів з імунізації (НТГЕІ), чию рекомендацію затвердив МОЗ, дали розʼяснення щодо цього наказу. Рекомендовано вакцинувати всіх дітей віком від 12 років препаратом Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від приналежності до групи ризику. Діти, яким не загрожує за станом здоровʼя важка форма коронавірусу, можуть отримати щеплення тільки за умови наявності вакцини.
  • З 21 жовтня в Україні діють посилені правила карантину, які стосуються пасажирських перевезень між областями. Нові обмеження стосуються подорожей між регіонами автобусами, потягами та літаками. У «жовтій», «помаранчевій» та «червоній» зонах як у водія, екіпажу, так і у пасажирів має бути документ, який підтверджує їхню ковід-безпечність, — сертифікат вакцинації або ПЛР- чи експрес-тест, зроблений не раніше ніж за 72 години до оподорожі.