Єврокомісія виділить Молдові €60 мільйонів для подолання газової кризи

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Єврокомісія виділить Молдові €60 млн, щоб допомогти подолати газову кризу.

Про це заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час зустрічі з премʼєр-міністром Наталією Гаврилицею у Брюсселі.

«Хочу ще раз заявити про нашу повну підтримку Молдови. Засідання Ради асоціації ЄС та Молдови, яке відбудеться завтра [28 жовтня], ще більше зміцнить нашу співпрацю. У цьому контексті Єврокомісія надає €60 млн, щоб допомогти Молдові впоратися із нинішньою енергетичною кризою», — сказала вона.

  • На початку жовтня компанія «Молдовагаз» лише на місяць продовжила контракт із російським «Газпромом» на постачання газу і тепер змушена закуповувати його за індексною ціною — $800 за тисячу кубометрів, що може призвести до здорожчання газу для населення.
  • 22 жовтня парламент Молдови на місяць запровадив надзвичайний стан через газову кризу. За словами премʼєр-міністра Наталії Гаврилиці, нині країні бракує приблизно 16 мільйонів кубометрів.
  • Рада нацбезпеки й оборони України вирішила допомогти Молдові та надати їй безоплатно 15 мільйонів кубометрів газу. Країна має повернути цей обсяг до кінця зими.
  • Через кризу Молдові вперше за 30 років довелося придбати газ не у Росії. На відкритому конкурсі перемогла польська компанія PGNiG. Також уряд Молдови розглядає закупівлю газу в інших європейських постачальників.