В Україні за відсутність COVID-документів під час міжобласних поїздок штрафуватимуть пасажирів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

В Україні за відсутність COVID-документів про вакцинацію або негативних тестів на коронавірус під час міжрегіональних поїздок автобусами штрафуватимуть пасажирів — від 17 тисяч до 34 тисяч гривень.

Про це 25 жовтня повідомили у пресслужбі МОЗ, посилаючись на зміни до постанови № 1236 від 20 жовтня.

«Зміни передбачають, що під час поїздок автомобільним транспортом між регіонами відповідальність за наявність таких документів покладається на пасажирів. Стосуються правила регулярних та нерегулярних перевезень у міжобласному та міжнародному сполученнях», — йдеться у повідомленні.

Водночас зазначається, що на залізниці та у літаках відповідальність за наявність відповідних документів у пасажирів несе перевізник.

Окрім цього, не поширюється норма на перевезення легковими автомобілями, якщо кількість пасажирів не перевищує п’яти (не враховуючи дітей до 14 років). Більша кількість пасажирів дозволяється, якщо вони є членами однієї сім’ї.

Також наголошується, що перевізники зобов’язані інформувати пасажирів про те, що вони повинні мати відповідні документи.

У МОЗ уточнили, що користуватися міжрегіональним транспортом у «жовтій» та «червоній» зоні можна з:

  • оформленим на порталі або в додатку «Дія» міжнародним чи внутрішнім COVID-сертифікатом про отримання однієї або двох доз вакцини («жовтий» чи «зелений»);
  • іноземним COVID-сертифікатом про щеплення вакцинами, які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;
  • документом про отримання однієї дози вакцини (форма 063-О), яку можна отримати одразу після щеплення у лікаря;
  • міжнародним свідоцтвом про вакцинацію, яке буде чинним протягом року від дати останнього щеплення (можна оформити у лікаря, який вакцинував у пункті щеплення закладу охорони здоровʼя або в сімейного лікаря);
  • негативним результатом ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19 (чинні 72 години від моменту здавання матеріалу на аналіз).