NASA відкладає запуск місячної програми на лютий 2022 року

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Національна аерокосмічна адміністрація США NASA змінила терміни безпілотної місячної місії Artemis 1, яка має на меті уперше з 1972 року доставити людей на Місяць.

Спочатку космічне агентство США сподівалося запустити випробувальний політ до кінця 2021 року, щоб відправити астронавтів на Місяць до 2024 року, але тепер ці плани відкладаються до лютого 2022 року, повідомив керівник програми Artemis («Артеміда»), представник NASA Майк Сарафін.

У рамках місії запуск ракети-носія Space Launch System (SLS) і космічного корабля Orion в непілотовану режимі передбачається здійснити у 21-хвилинне вікно, яке відкривається о 17:56 12 лютого за часом Східного узбережжя США.

За словами Сарафіна, політ корабля Orion триватиме від чотирьох до шести тижнів залежно від зміни дати запуску. Це залежатиме від результатів статичних вогневих випробувань двигунів ракети, які проведуть у січні наступного року на стартовому майданчику. Відтак для запуску відводиться тимчасове вікно з 12 до 27 лютого — наступні можливості запуску після цього будуть у березні та квітні.

У рамках місії Artemis 1 непілотований космічний корабель Orion попрямує до Місяця, на орбіті якого він перебуватиме декілька тижнів. Потім корабель повернеться до Землі і його капсула для спуску приводниться в Атлантиці.

Тестовий політ має продемонструвати готовність ракети SLS і корабля Orion до виконання пілотованої місії на Місяць. Під час місії Artemis 2 до Місяця вирушить екіпаж у складі чотирьох астронавтів. Після виконання тривалого космічного польоту спусковий корабель Orion із астронавтами також приводниться в Атлантиці.

  • Мета програми Artemis — висадка людини на Місяць у 2024 році та створення інфраструктури для подальшого відправлення астронавтів на Марс. Програма діє в кооперації з приватними компаніями. З NASA працюють Blue Origin, SpaceX і Dynetics, які створюють пілотовані кораблі. У грудні 2020 року NASA назвало перших 18 астронавтів для місій на Місяць, серед яких девʼять жінок.