Науковці довели, що африканські слони втратили свої бивні через браконьєрів

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Науковці довели, що африканські слони втратили свої бивні через браконьєрів

Thomas Retterath/Flickr

Група науковців під керівництвом еволюційного біолога Шейна Кемпбелл-Стейтона з Принстонського університету дослідила, чому африканські слони втратили свої бивні з генетичної точки зору.

Вони запевняють, що саме браконьєри прискорили еволюцію африканських слонів, через що вони стали частіше народжуватися без бивнів, пише науковий журнал Science.

Активні еволюційні зміни у слонів тривали з 1977 до 1992 року. В цей період їх активно винищували, оскільки у Мозамбіку тривала громадянська війна, де обидві сторони залежали від продажів здобутих кісток. Так, бивні приносили їм гроші, необхідні для війни.

Автори вивчили, як воєнні дії і активність браконьєрів вплинули на популяцію слонів у національному парку Горонгоса у Мозамбіку. За цей час кількість африканських слонів скоротилася на 90%. Водночас науковці виявили триразове зростання кількості самок слонів без бивнів — з 18,5% до 50,9%.

Саме інтенсивне винищення слонів з бивнями спричинило генетичні зміни, підкреслюють учені. Без бивнів народжуються тільки самки, що доводить звʼязок цієї зміни зі статтю.

Учені припустили, що це повʼязано з мутацією в Х-хромосомі, яка смертельна для чоловічої особини. Генетичні зміни призвели до того, що в цілому почало народжуватися менше слонів чоловічої статі, що може уповільнити відновлення популяції, навіть попри те що браконьєрство в африканських парках уже зменшилося.

Крім того, вчені відзначили, що тварини без бивнів харчуються іншою їжею, в основному, травою. А от слони з бивнями можуть обдирати кору з дерев. Зміни в раціоні нової популяції також можуть надалі змінити весь ландшафт африканської савани.

  • У червні дослідники знайшли в Китаї останки носорога, який був вищим за жирафа. Вид називається Paraceratherium linxiaense, він жив близько 26,5 мільйона років тому і важив 21 тонну, що еквівалентно вазі чотирьох великих африканських слонів. Тварина була заввишки до 7 метрів.
  • В Австралії учені підтвердили відкриття нового виду динозаврів, чиї останки є найбільшими серед знайдених на континенті. Встановлений вид назвали австралотитан.