НАБУ повідомило про підозру посадовцям, які привласнили майже 12 млн грн «Укрзалізниці»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Національне антикорупційне бюро і антикорупційна прокуратура повідомили про підозру трьом людям, які заволоділи 11,8 мільйона гривень «Укрзалізниці». Про це НАБУ повідомило 21 жовтня.

Ідеться про:

  • заступника керівника однієї із філій залізниці;
  • керівника відділу матеріально-технічного забезпечення;
  • керівника приватної компанії — переможця торгів.

Усі посади вказані на момент злочину. Їхні дії кваліфікували за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу — привласнення і розтрата майна в особливо великих розмірах і організованою групою.

У 2018 році одна з філій залізниці провела торги із закупівлі вугілля для опалення пасажирських вагонів. Однак слідство встановило, що керівник філії (він же голова тендерного комітету) спільно з керівником відділу матеріального забезпечення діяли на користь одного постачальника і не допустили інші компанії до аукціону. Ця компанія і стала переможцем торгів — і поставила вугілля за завищеними на 11,8 млн грн цінами.

На момент укладання договору тонна вугілля на ринку коштувала 3 770 гривень, однак залізниця придбала його за ціною 4 563 гривні за тонну.

У вересні стало відомо, що для «Укрзалізниці» закупили неякісні запчастини для рейок. Збитки оцінили у 25 млн гривень. У серпні СБУ викрила схему закупівлі неякісних запчастин для «Укрзалізниці», які виробляли на окупованій території Луганської області. Під загрозою була контактна мережа УЗ, вартість якої понад 3 млрд гривень.