Місія ОБСЄ тимчасово призупинила діяльність на Донбасі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Моніторингова місія Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) на Донбасі призупинила діяльність.

Про це пише Reuters.

«Через наші проблеми з безпекою, наші правила безпеки та міркування ми призупинили нашу діяльність», — сказав агентству очільник місії Яшар Халіт Чевік. До такого кроку місія вдалася після протестів, які відбулися напередодні біля готелю в окупованому Донецьку, де базується місія. Як пише Reuters, в акції брали участь майже 200 демонстрантів. Вони вимагали від представників ОБСЄ змусити Україну відпустити затриманого 13 жовтня в районі Золотого (Луганська область) бойовика. Він із повʼязкою Спільного центру з координації та контролю за дотриманням режиму припинення вогню розвідував позиції українських військових.

Голова місії ОБСЄ заявив, що протестувальники не застосовували силу до членів місії, проте у звіті СММ ОБСЄ від 16 жовтня вказано, що вже другу добу спостерігачі не можуть покинути територію готелю.

14 жовтня Служба безпеки України показала допит затриманого. Він виявився учасником одного з підрозділів «6 отдельного мотострелкового казачьего полка имени атамана Матвея Платова народной милиции ЛНР». Українські правоохоронці підозрюють його у причетності до вбивства у 2010 році.

Під час затримання чоловік мав при собі пістолет із двома спорядженими магазинами, військовий квиток і посвідчення СЦКК (Спеціального центру контролю та координації припинення вогню). «Нагадаємо, що носити зброю співробітникам СЦКК заборонено», — підкреслили в СБУ.

  • Ватажок «ЛНР» Леонід Пасічник заявив, що вважає «безглуздим» продовження діалогу щодо війни на Донбасі в Мінському форматі, поки Збройні сили України не відпустять бойовика, який під виглядом розмінування території намагався розвідувати позиції українських військових.