Місію ОБСЄ в Україні продовжили ще на рік. Рішення ухвалили «останньої миті»

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Місію ОБСЄ в Україні продовжили ще на рік. Рішення ухвалили «останньої миті»

Фото УНІАН

Організація з безпеки та співробітництва в Європі продовжила Спеціальну моніторингову місію в Україні ще на рік. Про це оголосив голова місії Яшар Халіт Чевік, додаючи, що продовження ухвалили одностайно всі держави-учасниці ОБСЄ, хоча раніше Міністерство закордонних справ України зазначало, що деякі з них намагалися заблокувати рішення.

«Одноголосне рішення 57 держав-учасниць ОБСЄ про продовження терміну дії мандата ще на один рік сигналізує про незмінну підтримку СММ ОБСЄ та відданість зниженню напруженості, забезпеченню миру, стабільності та безпеки в Україні», — цитує заяву голови місії в Україні Чевіка пресслужба ОБСЄ.

Австрійська делегація в ОБСЄ повідомила у Twitter, що рішення продовжити роботу місії ухвалили «останньої миті».

«Продовження роботи Спеціальної моніторингової місії має бути відзначене окремим твітом: така цінна перевага не повинна служити розмінною монетою для сторонніх цілей. Але так — останньої миті всі 57 держав ОБСЄ домовилися про оновлений мандат СММ. Яке полегшення!» — йдеться в дописі.

Голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде теж привітала рішення про продовження Місії та зазначила, що це дозволить їй «і надалі сприяти зменшенню напруженості та зміцненню миру, стабільності та безпеки в Україні».

МЗС України висловило подяку Лінде і державам-учасницям ОБСЄ за підтримку пропозиції українського уряду продовжити роботу місії.

«Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ була розгорнута в Україні у березні 2014 року за ініціативи української сторони у відповідь на військове вторгнення РФ на територію Кримського півострова», — зазначили у пресслужбі відомства, додаючи, що продовження мандату забезпечить інформування міжнародного співтовариства про прояви російської збройної агресії.

  • СMM — це неозброєна цивільна місія, яка працює в усіх регіонах України. Її основні завдання, як зазначає пресслужба ОБСЄ, — «неупереджено і обʼєктивно спостерігати та звітувати про ситуацію в Україні, а також сприяти діалогу між усіма сторонами конфлікту».
  • 26 березня МЗС України оголосило, що «деякі держави-учасниці ОБСЄ нині блокують рішення про продовження мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні», а відсутність консенсусу «гратиме на руку лише Російській Федерації».
  • Від початку 2021 року з боку бойовиків «ДНР» і «ЛНР» посилилися обстріли. Російські снайпери теж активізувалися. З останніх епізодів — 26 березня бойовики вбили чотирьох українських військових біля селища Шуми. За даними джерел «Бабеля», українські військові перевіряли власні мінні поля. Їх помітили бойовики та відкрили вогонь. Журналіст Юрій Бутусов повідомив, що обстріл стався після ротації українських військ.