МЗС: Деякі країни блокують продовження мандата місії ОБСЄ на Донбасі. Це на руку Росії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
МЗС: Деякі країни блокують продовження мандата місії ОБСЄ на Донбасі. Це на руку Росії

Брессонова Ані / УНІАН

Деякі держави-учасники ОБСЄ блокують рішення про продовження мандата моніторингової місії на Донбасі на наступні 12 місяців. Нинішній мандат закінчується 31 березня. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Про які саме країни йдеться — не уточнюється.

МЗС наголошує, що непродовження дії мандату і, відповідно, згортання місії, грає на руку Росії, адже незаконна діяльність її бойовиків на окупованих територіях Донецької і Луганської областей буде поза полем зору міжнародної спільноти. Також припиниться міжнародна фіксація порушень режиму припинення вогню, що може призвести до подальшої неконтрольованої ескалації.

У Міністерстві зазначили, що вже від початку квітня ОБСЄ може втратити свій ключовий інструмент сприяння врегулюванню війни. Непродовження мандата завдасть серйозного удару авторитету ОБСЄ як регіональної безпекової організації, а виконання положень Мінських угод та домовленостей «нормандського формату» критично ускладниться без моніторингу місії.

  • Нагадаємо, що від початку 2021 року з боку бойовиків «ДНР» та «ЛНР» посилилися обстріли. Російські снайпери теж активізувалися. З останніх епізодів — 26 березня бойовики вбили чотирьох українських військових біля селища Шуми. За даними джерел «Бабеля», українські військові перевіряли власні мінні поля. Їх помітили бойовики та відкрили вогонь. Журналіст Юрій Бутусов повідомив, що обстріл стався після ротації українських військ.