Екснардеп Онищенко отримав громадянство Росії

Автори:
Оксана Коваленко, Олег Панфілович
Дата:

Колишній депутат Верховної Ради Олександр Онищенко отримав громадянство Росії.

Про це він розповів «Бабелю».

За словами екснардепа, він набув російське громадянство наприкінці минулого року. «Я тільки отримав за спортом. Виступаю за збірну Росії зараз», — сказав екснардеп. Окрім політики, Онищенко відомий тим, що професійно займається кінним спортом і навіть брав участь у Олімпійських іграх 2008 і 2012 років.

Також Онищенко спростував інформацію ЗМІ про те, що начебто продає свою віллу у Німеччині. «Не продавав і не продаю», — заявив він. Екснардеп пояснив, що це не вілла, а спортивний комплекс, який він очолює.

«Я там тільки директор і менеджер. Був мій, я продав його у 2019 році. Зараз тут збірна Росії тренується. Російські інвестори купили», — заявив він.

Онищенко надіслав посилання на один з інформаційних ресурсів, який повідомляє про те, що екснардеп переїхав до Узбекистану і може змінити спортивне громадянство.

У неділю член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко з посиланням на журналіста Deutsche Welle Євгена Тейзе повідомив, що Онищенко продає за €19 мільйонів свою віллу в Німеччині, придбану у 2014 році. У 2016 році Спеціалізована антикорупційна прокуратура домагалася арешту цієї нерухомості, однак суд відмовив їй у цьому.

За словами журналіста, після втечі з України Онищенко переоформив цей маєток на російську модель, а цього року, після отримання громадянства Росії, повернув собі права на цю нерухомість.

У чому звинувачують Онищенка?

За версією слідства, нардеп Олександр Онищенко створив злочинну організацію, учасники якої з січня 2013 року до червня 2016-го заволоділи понад 1,6 мільярда гривень від реалізації газу за договорами про спільну діяльність із ПАТ «Укргазвидобування». Через це компанія «Укргазвидобування» зазнала понад 740 мільйонів гривень збитків.

Правоохоронці вважають, що в цій злочинній організації було 29 осіб. Їм усім повідомили про підозру. Під час розслідування заарештували €6 мільйонів, один літак, офіс злочинної організації, 10 квартир, 9 будинків, 10 земельних ділянок, 11 автомобілів, 39 банківських рахунків на загальну суму 315 мільйонів гривень.

Суд у його справі триває заочно, оскільки сам Онищенко переховується за кордоном — у Європі. Українська прокуратура намагалась його екстрадувати, але поки безрезультатно.

  • 11 січня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти семи людей та чотирьох організацій за втручання в американські вибори. Крім нардепа Олександра Дубінського, у список потрапили експрокурор Офісу генпрокурора Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель.
  • У травні 2020 року в Німеччині Федеральне відомство міграції та біженців відмовило Онищенку в наданні політичного притулку і закликало його негайно залишити країну.