У Польщі через смерть українця висунули звинувачення дев’ятьом людям. Їм загрожує до 10 років в’язниці

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Польщі через смерть українця Дмитра Никифоренка висунули звинувачення дев’ятьом людям. Їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

Про це пише RMF24.

За даними прокуратури, раніше у справі затримали вісьмох людей, а в суботу ще і дев’яту особу — працівницю витверезника, де і загинув хлопець.

«Прокурор висунув трьом поліцейським звинувачення в порушенні службових повноважень, зловживанні при поводженні з затриманою особою та смертельному побитті», — повідомили у прокуратурі Щецину.

Ще одного поліцейського звинуватили в наданні дозволу на насильство. Двох працівників витверезника звинуватили у смертельному побитті, лікарку витверезника — у неналежній оцінці стану побитого українця, а керівника закладу та ще одного працівника — у підбурюванні медичних працівників до перешкоджання слідству та наданні неправдивих свідчень.

Двох поліцейських заарештували на три місяці. Інші перебувають під наглядом поліції, деяких з них відсторонили від роботи.

П’ятьом підозрюваним, які безпосередньо били українця, загрожує до 10 років позбавлення волі. Усім іншим — до 5 років ув’язнення.

  • Улітку в Польщі після затримання поліцією загинув 25-річний українець Дмитро Никифоренко. Водій автобуса, який помітив неадекватну поведінку українця (той нібито бився головою у вікно), висадив його на одній із зупинок і викликав рятувальників, а ті згодом — поліцію. Хлопець начебто почав опиратися правоохоронцям, однак цього на відеореєстраторі немає. Крім того, поліцейські вимкнули нагрудні камери після того, як затримали хлопця.
  • Дані відеомоніторингу зʼявилися вже після того, як українця перевезли до витверезника. На записах видно, що затриманий був скутий кайданками, а на його обличчі були характерні сліди від застосування перцевого газу. За даними Gazeta Wyborcza, до українця застосовували надмірну фізичну силу: удари поліцейськими кийками, кулаками й ногами, придушення ногами на підлозі, а пізніше на ліжку, куди його перенесли. Коли хлопець перестав подавати ознаки життя, поліцейські та лікарка в медзакладі намагалися реанімувати його, але безрезультатно.
  • Наприкінці вересня двох поліцейських, яких підозрюють у вбивстві українця, звільнили з посад. Ще двох відсторонили від служби.