Комісія з обрання голови САП знову не змогла зібратися — не було кворуму

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Комісія з обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури знову не змогла зібратися, щоб провести передостанній етап відбору.

Про це пишуть голова «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін і Transparency International.

Комісія не збиралася вже кілька місяців, але запланувала засідання на 9 жовтня, щоб провести практичне завдання з двома фіналістами.

За словами Шабуніна, на засідання не з’явилися члени комісії, яких обрав парламент, — Олена Бусол, Андрій Гуджал та Євген Соболь.

«Дату практичного завдання комісія визначила завчасно, було зроблено купу протокольної і підготовчої роботи, приїхали обидва фіналісти», — підкреслив він.

Як зазначило джерело УП, низка членів комісії блокують процес відбору, щоб не допустити створення незалежної САП.

Згодом у Facebook посольства США в Україні зʼявилася спільна заява ЄС та США, в якій вони засуджують зрив конкурсу з обрання голови САП.

«Ми закликаємо відбіркову комісію відновити роботу без подальших затримок. Зупинка процесу відбору підриває роботу антикорупційних органів, створених Україною та її міжнародними партнерами», — зазначили там.

  • 21 серпня 2020 року Назар Холодницький пішов з посади очільника САП за власним бажанням. Тимчасовим виконувачем обов’язків глави призначили Максима Грищука.
  • 17 вересня 2020 року Верховна Рада з третьої спроби затвердила своїх представників у комісії з обрання голови САП, попри застереження. В Європарламенті після цього заявили, що Україна ризикує втратити безвізовий режим з ЄС і півторамільярдний транш допомоги, оскільки уряд просуває до комісії сумнівних кандидатів.
  • 3 грудня 2020 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який визначив термін перебування на посаді керівника САП — 5 років.
  • Конкурсна комісія при цьому майже рік не може обрати нового очільника САП — їм заважають внутрішні конфлікти і тиск влади.