ПАР хоче вивчати Антарктику за допомогою українського криголама James Clark Ross

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

ПАР хоче дослідити Антарктику з використанням можливостей новокупленного українського криголама «Джеймс Кларк Росс» (James Clark Ross), який прибув до Одеси 5 жовтня.

Як повідомляє Міністерство освіти і науки, українська сторона вже розглядає можливість спільних наукових досліджень. Це обговорювалося на зустрічі першого заступника голови МОН Андрія Вітренка і посла ПАР в Україні Андре Йоганнеса Гроеневальда.

Вітренко зазначив, що для розширення можливостей наукового потенціалу обох країн Україна «готова обмінюватися і проводити спільні наукові дослідження в необхідних для обох сторін напрямах».

  • У України з 2001 року не було власного судна для антарктичних експедицій. Щороку країна фрахтувала іноземні судна.
  • У листопаді 2019 року Кабмін виділяв на криголам 252 мільйони гривень, але кошти перерозподілили повторно тільки у 2021 році.
  • У 2021 році стало відомо, що Україна купить британський криголам James Clark Ross. Директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий розповідав, що James Clark Ross дістанеться Україні за $5 мільйонівн, хоча початкова ціна була в районі $10 мільйонів. Окремо доведеться платити за доставку криголама та його дообладнання.
  • Україна купила криголам у серпні цього року.