Справа MH17: Суд у США почав розглядати позов проти російських банків ВТБ й Сбербанк

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Суд Нью-Йорка дав хід позову американської родини до російських банків ВТБ й «Сбербанк России» в справі про катастрофу рейсу MH17 в Донецькій області в липні 2014 року.

Про це пише Deutsche Welle.

Позов до російських банків подала сімʼя 18-річного Куїна Шансмана, який перебував на борту літака. Вона звинувачує банки в сприянні тероризму, зокрема, через переказ коштів бойовикам «ДНР».

Адвокати позивачів предʼявили документи про два грошові перекази, адресовані «ДНР», які були відправлені через кореспондентські рахунки Сбербанка й банку ВТБ до Bank of America й Bank of New York Mellon. За їхніми даними, Сбербанк багаторазово використовував американські банки для переказу грошей бойовикам «ДНР». Адвокати також представили копії розміщених в інтернеті інструкцій «ДНР» з рекомендацією використовувати рахунки двох російських банків в Америці для переказу пожертвувань.

Окружний суддя Ендрю Картер ухвалив, що американські суди мають юрисдикцію у цій справі. Згідно з американським законодавством, яке стосується боротьби з тероризмом, позови можуть подаватися проти банків, які надають матеріальну підтримку терористичним угрупованням.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Торезу Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 людей — загинули. Росія свою причетність до катастрофи літака заперечує, але висуває суперечливі версії події.
  • Міжнародна слідча група висунула звинувачення росіянам — генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Крот»). 7 червня суд Гааги розпочав розгляд справи по суті.
  • Родичі жертв катастрофи рейсу MH17 під час судових слухань в Нідерландах звинуватили Росію у брехні.