Вилучені записи DNS. Журналісти та фахівці назвали можливі причини збою в роботі Facebook та Instagram

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Журналісти та технічні фахівці вважають, що причиною масштабного збою в роботі соціальних мереж Facebook та Instagram і месенджера WhatsApp стало видалення записів DNS із таблиць глобальної маршрутизації.

DNS — це компʼютерна розподілена система для отримання інформації про домени. Вона дозволяє зіставити доменні імена вебресурсів з IP-адресами пристроїв, на яких вони розташовані. По суті DNS — це аналог телефонного довідника.

Журналіст Independent Брайан Кребс написав у Twitter, що записи DNS, які повідомляють системам, як знайти Facebook або Instagram, видалилися сьогодні вранці (за часом у США). Чому це сталося — невідомо, але він вважає, що збій могло спровокувати оновлення системи Facebook.

Низка фахівців у Twitter і Reddit теж говорять про помилку, через яку заблокованими опинилися всі, хто фізично не повʼязаний з маршрутизаторами Facebook. «Це не DDoS-атака хакерів», — зазначає один з фахівців.

Деякі видання опублікували скриншоти з кодом, в якому видалені великі ділянки маршрутизації. «Це означає, що Facebook видалено», — пише The Academy.

Тим часом Twitter і Reddit іронізують над ситуацією. Twitter через наплив користувачів вітає буквально всіх.

Пізніше технічний директор Facebook Майк Шрьопфер повідомив про проблеми із мережею в компанії. «У нас виникли проблеми з мережею, і команди працюють, щоб якомога швидше налагодити та відновити роботу», — написав він.

  • 4 жовтня в роботі Facebook, Instagram і WhatsApp стався глобальний збій. Сервіс Downdetector отримав понад 5,6 мільйона повідомлень про проблеми з доступом до вказаних соцмереж.
  • На цьому тлі акції Facebook просіли більш ніж на 5%. Цукерберг втратив $6,3 мільярда й опустився на шосте місце в рейтингу від Forbes. Збій у Facebook у цілому призвів до падіння фондових ринків.