Спортивна рада Британії: У трансгендерів є фізичні переваги, деякі види змагань треба зробити «справедливими»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Трансгендерні спортсмени все ж мають перевагу в жіночому спорті, для них слід ввести нову «універсальну» категорію, аби змагання були справедливими.

Про це йдеться у звіті спортивної ради Великої Британії (Sport England), який оприлюднили в четвер, 30 вересня.

У звіті надали висновок, що трансжінки мають перевагу в деяких видах спорту, навіть коли рівень тестостерону знижений. Щоб захистити жіночий спорт і водночас забезпечити участь трансгендерів, автори документу пропонують ввести нові «універсальні» або «відкриті» категорії для спортсменів-трансгендерів. Так, наприклад, у деяких видах спорту можуть зʼявитися нові формати — безконтактні версії командних видів спорту, в яких кожен зможе безпечно і справедливо грати.

Керівним органам рекомендують «мислити по-новаторськи і творчо, щоб ніхто не залишився осторонь». Однак зазначається, що для багатьох видів спорту трансгендери, справедливість і безпека не можуть співіснувати в одній моделі змагань.

Наразі, згідно з керівним принципам Міжнародного олімпійського комітету, трансгендерні спортсмени можуть змагатися як жінки за умови, що їхній рівень тестостерону нижче за 10 наномолів на літр плазми протягом щонайменше 12 місяців до першого змагання. Однак британські дослідники зʼясували, що придушення тестостерону не позбавляє трансжінок фізичних переваг у жіночому спорті. Відтак неможливо гарантувати чесність змагань у деяких видах спорту.

«Довгострокові дані свідчать про те, що чоловіки мають численні фізичні переваги у спорті, як порівнювати з жінками, і це доведено. Поточні дослідження показують, що придушення тестостерону не скасовує цієї фізичної переваги над жінками, тому не може гарантувати справедливість і/або безпеку на змаганнях», — констатують спортивні радники.

  • Документ містить огляди останніх досліджень і заснований на інтервʼю із 300 людьми та 175 організаціями. Огляд вирішили провести після того, як команда Нової Зеландії обрала трансгендерну спортсменку Лорел Хаббард для участі у змаганнях з важкої атлетики в категорії до 87 кг на Олімпійських іграх в Токіо. Хаббард була першою трансгендерною спортсменкою, яка брала участь в Олімпійських іграх, і раніше вона брала участь в чоловічих змаганнях. За підсумком змагань Хаббард провалила усі спроби та завершила участь в Олімпіаді. Багато спортсменів називали несправедливою її участь у змаганнях, вважаючи, що вона має природну перевагу з точки зору фізіології та сили.