МЗС України відповіло Лукашенку на звинувачення у розгортанні «баз» проти Білорусі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство закордонних справ України відреагувало на заяви самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка про загрозу Білорусі з боку України.

Представник МЗС Олег Ніколенко в коментарі «Європейській правді» назвав слова Лукашенка про нібито розгортання військових баз США в Україні для атак на Білорусь безпідставними інсинуаціями.

«Очевидно, що Олександр Лукашенко вже повністю засвоїв шаблони російської пропагандистської риторики щодо загроз з боку країн Заходу та України зокрема. Він просторікує про примарні американські бази та табори бойовиків в Україні, паралельно перетворюючи сусідню нам Білорусь на суцільну військову базу Росії», — сказав він.

Ніколенко наголосив, що основна загроза виходить з боку Росії, і Мінську варто вжити заходів, щоб не перетворитися на придаток Росії. «Україна ніколи не втручалася і не втручатиметься у справи сусідньої Білорусі», — додав він.

Коментар Кремля

Спікер Володимира Путіна Дмитро Пєсков підтвердив, що Путін і Лукашенко неодноразово обговорювали тему потенційного розширення НАТО на територію України. За його словами, для Москви інфраструктура НАТО в Україні — вихід за рамки допустимого, що перетинає «червоні лінії».

Пєсков заявив, що Білорусь і РФ будуть у відповідь проводити «дії щодо забезпечення безпеки двох держав». Лукашенко також говорив, що домовився з Путіним «робити якісь дії».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у відповідь заявив, що Україна сама розбереться, що робити в інтересах українського народу і безпеки Європи.

  • 27 вересня Лукашенко заявив, що США під виглядом навчально-тренувальних таборів створюють в Україні «бази», на яких вчать «роботі проти Білорусі». Він поскаржився на «новий фронт» проти Білорусі та пообіцяв вирішити це питання з Путіним.
  • До цього Лукашенко повідомив, що на кордоні з Україною планують розгорнути зенітно-ракетні комплекси C-400, які країні поставить Росія.