Зеленський виступив на Генасамблеї. Говорив про вакцинацію, кримських татар, Донбас і реформу ООН

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Президент Володимир Зеленський у промови на Генеральній асамблеї ООН згадав про війну на Донбасі, окупацію Криму та заявив про необхідність реформувати ООН.

Трансляція промови велася на сторінці Офісу президента у Facebook.

Розпочав Зеленський зі згадки про обстріл автомобіля свого першого помічника Сергія Шефіра. Президент розповів про цей інцидент і заявив, що такою є «ціна реформ».

Також він нагадав ООН і про війну на Донбасі, заявивши, що Організація повинна реформуватися, щоб ефективніше вирішувати світові проблеми.

«Ми хочемо оживити ООН. Для початку треба оновити статут. Це не рекомендації, які можна виконувати за своїм бажанням. Ви не знайдете там слів «кожен сам за себе». Тоді світові не довелося б визнавати, що він провалив іспит на COVID, іспит на єдність», — заявив Зеленський.

Президент розповів про нерівність вакцинації серед країн світу та про те, як через пандемію багато країн не допомагали іншим.

Також Зеленський наголосив, що в анексованому Криму продовжуються утиски прав людини, а сам півострів активно мілітаризується. Він згадав про справу заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла, якого окупаційна влада у Криму звинуватила в диверсії.

Він виступив із пропозицією, щоб ООН частіше зустрічалася безпосередньо в гарячих точках світу. Україна, за його словами, готова брати участь у таких засіданнях.

  • Президент України Володимир Зеленський 22 вересня в Нью-Йорку зустрівся з генсекретарем ООН Антоніу Гутеррешем і передав йому список із майже 450 українців, утримуваних на тимчасово окупованих територіях і в Росії, попросивши посприяти у звільненні ув’язнених. Президент запевнив, що Україна готова підтримувати зусилля генсека ООН, зокрема щодо реформування організації та зміцнення її ролі в подоланні глобальних викликів.
  • Зеленський також провів зустріч із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. Сторони обговорили питання військово-технічного співробітництва, вільної торгівлі та безпекову ситуацію в регіоні Чорного моря.