Штрафи і позбавлення волі. Кабмін підтримав посилення відповідальності за підробку документів про вакцинацію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів на засіданні в середу, 22 вересня, підтримав законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу для посилення відповідальності за підробку документів про вакцинацію проти коронавірусу.

Про це повідомляє пресслужба премʼєр-міністра.

Законопроєкт пропонує:

  • штраф від 17 до 34 тисяч грн або обмеження волі до 2 років буде передбачено для тих, хто свідомо використовує підроблені документи;
  • штраф у 68 тисяч грн або позбавлення волі до 2 років із позбавленням права обіймати посаду на 1—3 роки для лікарів, які свідомо вносять неправдиву інформацію про щеплення;
  • штраф до 170 тисяч грн або позбавлення волі до 3 років за підробку таких документів з метою поширення.

Премʼєр Денис Шмигаль висловив надію, що Верховна Рада підтримає цю ініціативу.

  • Раніше Міністерство охорони здоровʼя анонсувало підготовку законодавчого акту, який посилить відповідальність за підробку медичних документів. В Україні почастішали випадки купівлі підроблених міжнародних свідоцтв про вакцинацію, а також довідок про протипоказання до щеплення.
  • 15 вересня у Львівській області поліція затримала чоловіка, який підробляв довідки про ПЛР-тести і сертифікати про вакцинацію від коронавірусу. Він виготовив понад 50 COVID-сертифікатів і понад 300 довідок.
  • До цього СБУ викрила в Києві масштабну схему з підробки документів про вакцинацію.