МЗС висловило протест через вибори до Держдуми в окупованому Криму

Автор:
Костя Войтенко
Дата:
МЗС висловило протест через вибори до Держдуми в окупованому Криму

Peter Kovalev \ TASS via Getty Images

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест і засудило протиправне проведення Росією виборів до Державної думи на тимчасово окупованій території Криму та залучення до голосування мешканців Донбасу.

Відповідна заява опублікована на сайті відомства 17 вересня.

«Розглядаємо організацію і проведення незаконного голосування як продовження грубих порушень Росією державного суверенітету і територіальної цілісності України. Зазначені дії Російської Федерації також грубо порушують фундаментальні принципи і норми міжнародного права, зобов’язання РФ за міжнародними договорами, сторонами яких є Україна і Росія, законодавство України, а також суперечать Статуту ООН, резолюціям Генеральної Асамблеї ООН», — йдеться у заяві МЗС.

В міністерстві підкреслили, що залучення до голосування громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях і Криму, «суттєво спотворять результати виборів» до Держдуми та в цілому «ставлять під сумнів їхню легітимність».

«Усі причетні до організації та проведення незаконного голосування в тимчасово окупованому Криму, а також організації участі у цих виборах громадян України з незаконно виданими паспортами громадянина РФ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях нестимуть відповідальність відповідно до законодавства України», — йдеться у заяві МЗС.