Жителям окупованого Донбасу з російськими паспортами дозволили голосувати на виборах до Держдуми РФ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Жителям окупованого Донбасу з російськими паспортами дозволили голосувати на російських виборах до Державної думи.

Відповідну постанову ухвалила ЦВК Росії, пише ТАСС.

Згідно з цією постановою, на виборах до Держдуми у вересні у деяких російських регіонах буде можливість проголосувати дистанційно: у Москві, у Мурманській, Курській, Нижньогородській, Ярославській і Ростовській областях. Також онлайн-голосування буде і в анексованому Севастополі.

Ростовську область додали до цього переліку, тому що саме там найбільше людей, які отримали російський паспорт у спрощеному порядку — після указу президента Володимира Путіна про видачу російського громадянства жителям окупованого Донбасу.

«На виборах депутатів Держдуми по федеральному виборчому округу в дистанційному електронному голосуванні має право взяти участь громадянин РФ, який не має реєстрації за місцем проживання на території РФ, який отримав громадянство у спрощеному порядку відповідно до указу президента РФ від 24 квітня 2019 року № 183», — йдеться в документі.

Водночас фізичних виборчих дільниць на окупованому Донбасі не буде.

  • Вибори до Державної думи Росії відбудуться 19 вересня 2021 року. Але Путін підписав указ про розширення дат голосування, тому вибори триватимуть з 17 до 19 вересня. Також росіяни обиратимуть очільників дев’яти суб’єктів РФ та депутатів 39 регіональних парламентів.
  • Російська партія «Единая Россия» цієї осені на виборах до органів влади всіх рівнів буде співпрацювати з так званим «Союзом добровольців Донбасу», що складається з бойовиків, які воювали проти України на Донбасі. Зокрема, ексватажок терористів «ДНР» Олександр Бородай балотуватиметься до Держдуми від Ростовської області.
  • Раніше в Міністерстві закордонних справ України з обуренням відреагували на заяву Центральної виборчої комісії Росії про наміри залучити до голосування на виборах до Держдуми восени жителів окупованих територій Донбасу, які мають російські паспорти.