Після втечі до Варшави білоруська атлетка Тимановська подала заяву на отримання польського громадянства

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Після втечі до Варшави білоруська атлетка Тимановська подала заяву на отримання польського громадянства

Facebook / Кристина Тимановская

Білоруська спортсменка Христина Тимановська, яка втекла до Варшави, має намір отримати польське громадянство і представляти цю країну на міжнародних змаганнях.

Про це вона заявила виданню Welt am Sonntag, пише Deutsche Welle.

«Я вже подала документи. Мій план — якнайшвидше почати виступати за Польщу», — зазначила Тимановська.

Зараз дівчина живе у Варшаві разом із чоловіком, який теж втік з Білорусі. Вона розповідає, що більше не має «нормального життя» — цілодобово перебуває під охороною і не може просто так вийти в місто.

Зараз повсякденне життя подружжя складається переважно із зустрічей з представниками влади чи лікарем. Утім, Тимановська не шкодує про свій переїзд до Польщі.

«Я думаю, що це був правильний шлях. Можливо, я була надто емоційна в деякі моменти», — сказала вона. Атлетка зазначила, що наразі не може уявити собі повернення до Білорусі, зокрема щоб побачити родину.

  • 1 серпня стало відомо, що з олімпійського Токіо намагаються вивезти білоруську спортсменку Христину Тимановську через критику на адресу штабу своєї команди. Напередодні вона заявила, що 29 липня їй довелося взяти участь в естафеті на 400 метрів без попередження з боку керівництва команди. Спринтерка сказала, що її виключили з команди, бо вона «розповіла у своєму Instagram про халатність тренерів».
  • Тимановська мала 2 серпня взяти участь у забігу на 200 метрів серед жінок. Однак 1 серпня тренерський штаб прийшов до неї в кімнату і наказав зібрати речі, перш ніж її відвезуть в аеропорт. У аеропорту жінка звернулася по допомогу до поліцейських. Тимановська заявила, що боїться повертатися в Білорусь. В аеропорту її охороняла японська поліція, а 2 серпня Тимановську відвезли в посольство Польщі, де запропонували візу та продовження спортивної карʼєри. Згодом атлетка заявила, що змінить спортивне громадянство, аби виступати за Польщу.