Зеленський доручив уряду невідкладно розпочати реставрацію костелу Святого Миколая

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Президент Володимир Зеленський доручив уряду невідкладно почати реставрацію костелу Святого Миколая, який постраждав від пожежі.

Про це пише пресслужба Офісу президента.

«Прошу вжити невідкладних заходів щодо забезпечення проведення реставраційних робіт у пам’ятці архітектури національного значення — костелі Святого Миколая, що постраждав від пожежі, і встановлення там нового органа», — зазначив Зеленський.

Також президент заявив, що до завершення всіх необхідних робіт уряд повинен організувати концерти музикантів Національного будинку органної та камерної музики на інших майданчиках, поки буде ремонтуватися костел.

Про проведення ремонтних робіт прем’єр Денис Шмигаль повинен буде щомісяця звітувати Зеленському.

  • Загоряння в костелі Святого Миколая сталося 3 вересня між першим і другим поверхами, вогонь швидко поширився на покрівлю будівлі. Інформація про пожежу надійшла до рятувальників о 21:49, о 22:40 пожежу локалізували, а станом на 23:00 відкритого вогню всередині костелу вже не було.
  • Пожежа не торкнулася деревʼяного вівтаря та амвона, не постраждали і фігури по обидва боки органа. Обгорів тільки хрест у вівтарної частини. Увесь храм закопчений та залитий водою, згоріло найцінніше — орган.
  • Основною версією виникнення пожежі в костелі Святого Миколая в Києві називають загоряння електропроводки всередині дерев’яного корпусу органа. Утім, поліція також вивчає інші версії.