В Україні запровадять «зелений» і «жовтий» сертифікати вакцинації. Вони надаватимуть привілеї під час локдауну

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В Україні планують ввести внутрішні «зелений» і «жовтий» сертифікати вакцинації від коронавірусу. Вони даватимуть привілеї для вакцинованих, наприклад, на відвідування спортзалів і ресторанів.

Про це головний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів в інтервʼю з медичним експертом ЮНІСЕФ Катериною Булавіновою, яке оприлюднили 9 вересня.

«Зелений» видається після двох доз. «Жовтий» — після першої, але людина може користуватися тими ж самими послугами, відвідувати ресторани або спортзали.

Термін дії «жовтого» — час між щепленнями (21 чи 28 днів, залежно від вакцини). Скільки саме буде діяти «зелений» — поки невідомо, коли саме їх введуть, також невідомо. Деталі будуть пізніше.

Зазначимо, що зараз в Україні можна згенерувати COVID-сертифікат, який підтверджує вакцинацію, негативний результат ПЛР-тесту або те, що людина одужала від коронавірусу. Сертифікат в Україні видається як паперовий, так і електронний — у додатку «Дія». Він доступний тільки після повної вакцинації двома дозами. Їх визнали у ЄС, тому з українським COVID-сертифікатом можна подорожувати до Європи.