У Криму затримали 40 кримських татар. Вони намагалися дізнатися про долю затриманих співвітчизників

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

У Сімферополі, в окупованому Росією Криму, силовики затримали 40 осіб, котрі прийшли під будівлю ФСБ РФ, щоб дізнатися, де перебувають викрадені кримські татари.

Про це у Facebook проінформувала спільнота «Кримська солідарність».

«Біля будівлі ФСБ на вулиці Франка в Сімферополі затримали 40 осіб. Серед них як чоловіки, так і жінки. Так само було затримано двох цивільних журналістів «Кримської солідарності», — йдеться у повідомленні.

Правозахисники уже почали публікувати прізвища затриманих, усі вони — кримські татари.

Голова меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначив, що поліцейські насильно завантажують в автобуси кримських татар, котрі намагаються дізнатися про долю заарештованих пʼятьох співвітчизників.

Нагадаємо, 3 вересня в Криму окупаційна «влада» затримала кримського татарина Ельдара Одаманова, а вночі 4 вересня — Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усеїнова. Також уранці 4 вересня російські силовики прийшли з обшуком до першого заступника голови меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, після чого його вивезли мікроавтобусом. Після обшуку в будинку Джеляла прокуратура АРК і Севастополя відкрила кримінальне провадження.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що нові затримання на окупованому півострові повʼязані з початком роботи «Кримської платформи», а Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через чергові незаконні обшуки і затримання в окупованому Криму.

  • Росія окупувала Крим після силового блокування українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна й більшість країн світу.
  • Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема, боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.