Співробітник ГУР розповів деталі порятунку афганських перекладачів: Ми працювали як конвеєр

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Головному управлінні розвідки Міноборони розповіли деталі спецоперації з евакуації афганських перекладачів, які допомагали канадським військовим. До цього Збройні сили США та Канади не змогли їх евакуювати.

Про це в інтерв’ю «Бабелю» розповів співробітник ГУР Міноборони Олег.

Він повідомив, що на момент евакуації канадського військового контингенту в аеропорту Кабулу вже не було.

«[Виводили] так само, як й інших. Я не знаю, хто саме з ким контактував і як організовував. У нас були списки, були контактні особи, з якими треба було звʼязатися. Це була одна з кількох задач, ми працювали як конвеєр — забираємо тих, потім тих, а потім ще тих. Ми все одно виходили в місця, де були автобуси з цими громадянами, тому мали можливість їх привести», — пояснив співробітник ГУР.

За його словами, українські військові мали номери автобусів і стояли по периметру. Вони стежили, щоб ніхто не намагався залізти в автобус або щось у нього кинути.

Загалом українцям вдалося евакуювати близько 700 людей. Це українці, канадці, громадяни інших країн, зокрема журналісти, перекладачі, співробітники недержавних організацій.

  • Українські військовослужбовці провели спецоперацію в Кабулі, завдяки якій з Афганістану вдалося евакуювати групу перекладачів, які співпрацювали з канадською армією. Операцію провели в пʼятницю, 27 серпня. Перед цим з Кабулу вилетів останній канадський евакуаційний рейс. Після цього Канада заявила, що готова прийняти біженців з Афганістану, якщо ті зуміють самостійно дістатися третіх країн. У звʼязку з цим Оттава звернулася по допомогу до уряду України з проханням доставити біженців спочатку до Києва, звідки вони, після проходження всіх процедур, вирушать до Канади.
  • Українські військові увійшли до Кабулу пішки. У них були фотографії номерних знаків двох мікроавтобусів із 19 біженцями. Українці оточили автобуси та доставили людей в аеропорт.