Московський суд заочно заарештував екскомандира розвідки «Азову» Сергія Коротких

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Московський суд заочно заарештував екскомандира розвідки «Азову» Сергія Коротких

You Tube / Vласть vs Vлащенко

Басманний суд Москви заочно заарештував соратника неонациста Максима Марцинкевича, більш відомого як Тесак, Сергія Коротких, який зараз перебуває в Україні.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на пресслужбу суду.

Так, суд задовольнив клопотання слідства про заочний арешт Коротких, якого звинувачують у вбивстві двох і більше осіб з мотивів міжнаціональної ненависті. Йому обрали заочний арешт на два місяці з моменту затримання або екстрадиції в РФ.

Нагадаємо, у серпні 2007 року в інтернеті зʼявився відеоролик «Страта дага і таджика», в ньому двоє людей заявили, що їх заарештували російські націонал-соціалісти, після чого невідомі перерізали їм горло. У 2015 році ізраїльський режисер Владі Антоневич провів власне розслідування вбивства. За його версією, ролик зі стратою знімав лідер угруповання «Формат-18» Максим «Тесак» Марцинкевич, а обох чоловіків убивав Сергій Коротких.

У вересні 2020-го Марцинкевич у вʼязниці покінчив життя самогубством, а в слідчому комітеті заявили, що перед смертю він зізнався у двох убивствах, зокрема і в тих, що на відео «Страта дага і таджика».

Сергій Коротких — колишній учасник неонацистських організацій Білорусі та Росії, зокрема, білоруської філії російського праворадикального руху «Русское национальное единство» та організації «Национал-социалистическое общество». Від квітня 2014 року в складі добровольчого полку «Азов» воював на Донбасі, був керівником розвідувальної роти в складі «Азову».

  • У 2014 році він отримав українське громадянство і потім виїхав з Росії. До переїзду в Україну він був відомий як один з найближчих соратників Тесака, засудженого за низку злочинів.
  • У травні 2015 року очолив щойно створений відділ охорони обʼєктів стратегічного значення при Департаменті Державної служби охорони та керував ним до 2017 року.
  • Крім того, Сергій Коротких зареєстрував організацію «Білоруський дім в Україні» з двома керівниками: Віталієм Шишовим та Родіоном Батуліним. Першого нещодавно знайшли мертвим у Києві, а другому заборонили вʼїзд в Україну через загрозу для нацбезпеки.
  • Наразі Коротких бере активну участь у політично-громадських організаціях «Національний корпус» та «Національні дружини», повʼязаних з ексдепутатом Андрієм Білецьким, колишнім командиром добровольчого батальйону «Азов».