ВООЗ: Штам коронавірусу «Дельта» зафіксували у 170 країнах

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Штам коронавірусу «Дельта», який вважається більш заразним за трьох своїх попередників, виявили щонайменше у 170 країнах і територіях.

Про це йдеться в огляді Всесвітньої організації охорони здоровʼя.

Цей варіант коронавірусу має агресивніший та швидший перебіг, ніж попередні: на другий-третій день після госпіталізації у пацієнтів різко знижується сатурація, тому вони не можуть самостійно дихати та потребують перебування в реанімації. Вік важких хворих — від 30 до 40 років.

Зазначимо, що «Дельта» є і в Україні. Уранці 28 липня стало відомо, що в Києві помер перший пацієнт, у якого діагностували саме цей штам. Станом на 26 серпня в Україні виявили 520 випадків «Дельти».

Що стосується інших штамів коронавірусу, то:

  • «Альфу» («британський») виявили у 193 країнах і територіях;
  • «Бету» («південноафриканський») — у 141;
  • «Гамму» («бразильський») — у 91;

Того тижня майже всі регіони світу повідомили про зниження кількості хворих на коронавірус. Виняток — західна частина Тихого океану, там кількість хворих зросла на 7%.

Кількість смертей, зареєстрованих у всьому світі за сім днів (з 23 до 29 серпня), була такою ж, як і минулого тижня: трохи понад 67 тисяч смертей. Загалом у світі зареєстрували майже 216 мільйонів випадків коронавірусу, сукупне число смертей становить трохи менше ніж 4,5 мільйона.

  • Всесвітня організація охорони здоров’я визнала штам коронавірусу «Дельта» більш заразним, а вперше його виявили в Індії. Цей штам зараз домінує серед хворих у Росії.
  • За даними департаменту громадського здоровʼя Англії, штам «Дельта» в 1,6 раза заразніший, ніж «Альфа», у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та в 1,45 раза частіше — до реанімації.